2012-09-03Livegraphy-isännän suursuosikki Sam Baker on yhä laajenevaa kulttimainetta nauttiva lauluntekijä, jonka laulut ovat kuin elokuvallisia fragmentteja ihmisten arjesta – väläyksiä tavallisten ihmisten vaivoista ja onnenhetkistä.

Se, että Baker on näitä lauluja tekemässä ei ole aivan itsestäänselvää, sillä vuonna 1986 matkailla Perussa Baker sattui junavaunuun jossa oli terroristijärjestö Hohtavan Polun asettama pommi. Pommi oli sen nelipaikkaisen vaunuosaston hattuhyllyllä, jossa Sam istui. Räjähdys tappoi kaikki muut vaunuosastossa olleet. Sam jäi henkiin erittäin vakavasti loukkaantuneena: Vasemman reiden pääsuoni oli poikki ja Sam lähes kuoli verenhukkaan. Munuaiset viottuivat, vasemmasta kädestä irtosi kaksi sormea. Seurasi aivovamma joka vaikuttaa tasapainoon ja sanamuistiin ja päälisenpäätteeksi seurauksena oli vakava kuulovaurio, jonka seurauksena kovin ääni Samin korvissa on koko ajan soiva “loud ringing voice” kuten hän itse on kertonut.

Merkillisin asia Sam Bakerin tarinassa on se, että hänestä on tullut yksi modernin folkmusiikin vahvimpia ja originaaleinpia lauluntekijöitä ja kerää yhä uusia ystäviä ja faneja sekä USAssa, että Euroopassa ja sekä yleisön, että kollegojen parissa.

Selvittyään monen vuoden mittaisesta toipilaskaudesta, josta muistona on pitkälti vain kohinaa, kipua, loputtomasti leikkauksia ja särkyä tultiin tilanteeseen, jossa musiikki valitsi Sam Bakerin: Yrittäessään ymmärtää tapahtunutta Sam alkoi kirjoittaa tekstejä ja tekstin mukana tulivat melodiat.  Koettaessaan jäsentää tapahtunutta Sam teki lauluja, jotka käsittelevät hetkiä räjähdyksen tiimoita. Ja kun musiikkia tehdään pitää hallita instrumentti, niinpä kitaraa piti opetella soittamaan vasenkätisesti: vaurioituneella vasemmalla ei kitaran kaulalla ollut paljon virkaa.

Alkuun päästyään Samin näkökulma lauluntekijänä laajentui havainnoimaan ympäristöä; tavallisten ihmisten elämää ja hän tekee sitä harvinaisella tarkkasilmäisyydellä. Hän tuottaa tekstiä terävillä työkaluilla. “Every word matters” ja niinpä tekstissä ei ole mitään turhaa, mutta kaikki tarpeellinen – valokuvan tarkka kuvajainen hetkestä, kohtalosta, ihmisestä, elämästä.

Prosessin seurauksena on syntynyt levytrilogia: “Mercy”, “Pretty World” sekä “Cotton”, jonka tiimoilta Baker esiintyy laajalti USA:ssa sekä Euroopassa.

BBC:n legendaarinen toimittaja Bob Harris esitteli Sam Bakerin ohjelmassaan vuonna 2007 ja sen seurauksena Britanniaan syntyi uskollisten fanien joukko. Britanniassa hän on kiertänyt sittemmin joka vuosi. Viime vuosina kiertueet ovat laajenneet muualle Eurooppaan, Hollantiin, Tanskaan, Saksaan ja nyt ensi kertaa myös meille Suomeen. http://www.sambakermusic.com/BobHarris2007.html

Tämänkertainen kiertue alkaa Hollannista syyskuun puolessa välissä, jatkuu Suomen kautta Tanskaan ja päätyy Britanniaan lokakuun lopulla. Mukanaan Bakerilla on Chip Dolan (koskettimet, mandoliini, laulu)

Suomen konsertit ovat seuraavasti:
Livegraphy, Helsinki 18.9.
Keskiviikko 19.9. on edelleen auki, jos tiedät sopivan keikkapaikan, kerro meillekin!
Malmitalo, Helsinki 20.9.
Tampere, 21.9.
Poselli, Rauma, 22.9.

Ei kommentteja: